Ciekawe jagody z Azji

acai

Azja słynie z doskonałej kuchni, herbaty w każdej postaci czy rozwiniętej medycyny ludowej. Ciekawie prezentują się też rosnące na tym kontynencie warzywa czy owoce, w tym różnego rodzaju jagody. Najsłynniejsze z nich są jagody acai. Co warto na ich temat wiedzieć?

Krótka charakterystyka jagód acai

Owoce acai nazywa się też jagodami palmy brazylijskiej. Na pierwszy rzut oka przypominają trochę klasyczną borówkę amerykańską, ale w smaku są bardziej gorzkie. Ich wyjątkowe właściwości zostały odkryte w wieku XIX. Do dzisiaj zresztą jagody acai stosuje się przy leczeniu biegunek, wrzodów czy gorączki. Co ciekawe, świeże jagody acai nie nadają się do eksportu. W Polsce zakupić więc najczęściej można sok z jagód acai. Popularne są też jagody w formie sproszkowanej lub liofilizowanej.

Właściwości jagód acai

Owoce acai zawierają sporo witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się organizmu. Posiadają więcej przeciwutleniaczy niż np. czerwone winogrona, które do niedawna wydawały się pod tym względem niedoścignione. Poza tym jagody acai zawierają sporo polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym.
Jednak na tym wyjątkowy skład tych owoców wcale się nie kończy. Uzupełniają go bowiem kwasy tłuszczowe pomagające w obniżeniu poziomu tzw, złego cholesterolu we krwi. Z tego powodu jagody acai polecane są w profilaktyce miażdżycy naczyń krwionośnych. Dodatkowo obecny w owocach acai błonnik hamuje przyswajanie szkodliwych dla człowieka tłuszczów.

Jagody acai na odchudzanie

Z uwagi na zawartość dość dużej ilości błonnika pokarmowego, jagody acai zapewniają na długo uczucie sytości. Przy okazji przyspieszają proces przemiany materii i regulują procesy trawienne. Można dzięki temu kontrolować ilość spożywanych na co dzień kalorii. Wprawdzie same owoce acai są dość kaloryczne (80 kcal na 100 g), ale w przypadku soku tego problemu nie ma. Wystarczy wypić jedynie 50 ml soku z acaci każdego dnia, aby usprawnić funkcjonowanie swojego organizmu.

Czy jagody acai są polecane wszystkim?

W praktyce spożycie nadmiernej ilości owoców acai może skończyć się problemami natury żołądkowej – wzdęciami lub biegunką. Rzadko jagody acai wywołują reakcję alergiczną w formie wysypki czy trudności w oddychaniu. Wówczas konieczna jest oczywiście natychmiastowa konsultacja lekarska. Na szczęście takie sytuacje należą do rzadkości.

Jagody acai – czy warto po nie sięgnąć?

Jagody acai zaliczane są do superfoods, a więc produktów spożywczych o bardzo wysokiej zawartości witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Z tego powodu jak najbardziej warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Owoce acai zakupić można obecnie zarówno stacjonarnie, jak i przez internet. Do wyboru jest wspomniany już sok lub jagody suszone. Zakupić można też ekstrakt z acai w formie tabletek. Nowością na rynku jest olej z jagód acai. Co ciekawe, wykorzystywany jest on do pielęgnacji skóry. Działa na nią regenerująco, wygładzająco i nawilżająco. Przy okazji wyrównuje koloryt skóry i wzmacnia naczynia krwionośne.